Со слоганот „Избери живот, гласај зелено!“ ДУИ ќе ја бара поддршката на локалните избори

„Избери живот, гласај зелено!“- е слоганот со кој Демократската унија за интеграција (ДУИ) ќе настапи на локалните избори на 17 октомври, а изборната програма на партијата е заснована на пет столба со крајна цел подобрување на животниот стандард на граѓаните, објави денеска портпаролот на ДУИ, Бујар Османи.

 

Според Османи, тие се придржуваат до зелената агенда, целта на партијата е со граѓаните да го остварат зелениот сон, а изборната кампања треба да открие како кандидатите уште повеќе ќе ги развијат нашите општини, како уште повеќе ќе ги вклучат граѓаните и како секој ден ќе го слушаат нивниот глас.

„Зелено значи чисти градови, без ѓубре на улиците и во населбите, тоа значи чиста вода во сите општини, чист воздух за нас и нашите деца. Тоа е живот, значи модерна инфраструктура, чиста и евтина енергија за сите граѓани, создавање одржливи работни места за да ја поттикне економијата. Како резултат на нашата нова агенда, новата задача на нашите кандидати за градоначалници е да ги направат нашите општини уште подобри, позелени.

Зелената агенда подразбира инвестирање во ефективно управување со отпадот, завршување на канализационите мрежи и чиста вода за пиење, гасификација, патеки за трчање и возење велосипед, паркинзи, олеснет сообраќај, повеќе зеленило, повеќе паркови.

Дигиталната агенда, значи дека електронската администрација е клучот за ефикасна јавна услуга, но исто така и транспарентна со обезбедување целосно дигитални услуги. Е-општината подразбира и дигитализација на училиштата, брз, квалитетен и бесплатен интернет во сите населени места, како и соодветна инфраструктура“, рече Османи.

Тој говореше и за агендата на отворена врата што значи дека градоначалниците се на услуга на граѓаните, општините им припаѓаат на граѓаните и не смее да има затворена врата за маките на граѓаните.

„Агендата за вклучување на граѓаните во одлучувањето значи дека големите одлуки нема да ги донесе тесното раководство на општината, туку вие, граѓаните.

Нулта агенда е да бидеш избран да се добие доверба од граѓаните. Нашите градоначалници ќе ја обезбедат и заштитат оваа доверба по секоја цена.

Новина на овие избори е НУЛА политиката, што значи нула отпад, нула злоупотреба, нула лошо управување, нула корупција, нула да биде скитник, нула недостаток на паркинг, нула дивоградба, нула запоставени граѓани“, додаде партискиот портпарол.

Овие пет општи ветувања, како што рече, не се само изборно ветување на кандидатите за градоначалници, туку се нов задолжителен кодекс на однесување.

 

Сѐ поочигледно е дека наместо Заев да направи чистка и да замети, граѓаните ќе го изметат него и СДСМ.

повеќе

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе