СКСЗМ и ДУИ ги соочија своите економски видувања за локален развоj

Стопанската комора на Северо-Западна Македонија во рамки на средбите со политичките партии, денеска одржа работна средба со раководството на Демократската унија за интеграција, на која беа претставени економските платформи од двете страни.

На оваа средба беа присутни претседателот на Комората Неби Хоџа и други членови на Управниот одбор, додека од ДУИ присутни беа претседателот Али Ахмети заедно со министри и кандидати за градоначалници на овие избори.

„Целта на состанокот беше да се слушнат потребите и барањата на бизнисот со цел тие барања да се интегрираат во платформите на политичката партии, во овој случај платформата на ДУИ. СКСЗМ продолжува да ги штити интересите на бизнисот во земјата, лобирајќи и инсистирајќи за правата на бизнисот како столб на општеството во земјата да бидат земени предвид и да се создаде поволна клима за водење бизнис“, се вели во соопштението од оваа Комора.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе