Претседателски избори 2019

Сиљановска: Сопруг и партија не менувам

Меѓусебни обвинувања и закани имаше на последното телевизиско соочување меѓу претседателските кандидати Гордана Сиљановска Давкова и Стево Пендаровски.

Пендаровски обвини дека таткото на Сиљановска бил припадник на полицијата, на што Сиљановска одговори дека тоа е сталинистичка метода и му порача дека за то обвинение ќе добие соодветна кривична пријава.

Веднаш потоа следеше обвинување од Сиљановска дека таткото на Пендаровски работел во полицијата. 

„Дали сакате да ви возвратам со кривична пријава. Мојот татко целиот свој работен век го помина како учител”, рече Пендаровски.

На Наредното обвинување од Сиљановска дека Пендаровски  ја предводел акцијата на полицијата во Радожда, а одговорот беше дека тој тогаш не работел во МВР.

Во меѓусебните обвинувања Пендаровски кажа дека Сиљановска менувала партии, а доби одговор од неа дека „сопруг и партија не менува”. 

Во денешната дебата Сиљановска посочи дека има министри кои не одат на работа, а земаат плата.

„Морам да посочам Македонија е мултикултурно општество, да поделено општество, поделбите никогаш не биле подлабоки сега не се само интеретнички туку се и интраетнички. Зошто? Зошто неефикасниот политичкиот лепак, демократскиот лепак е владеење на правото. А, не пазарите помеѓу партиските елити. Ние и денеска имаме министри во владата кои не одеа на работа, тоа ни се одрази со месеци”, додаде Силјановска.

Силјановска дури посочи дека само граѓанскиот концепт со почитување на колективните права согласно меѓународните документи гарантира европска и демократска држава.

 

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе