Локални избори

Шилегов: Инвестиравме и Дрисла повеќе не ги труе скопјани како во времето на ВМРО-ДПМНЕ

Граѓаните можат да бидат спокојни бидејќи депонијата Дрисла, која ја вративме во владение на градот, повеќе не го труе Скопје. се работи законски, не се согорува опасен увезен отпад како во времето на ВМРО-ДПМНЕ, а здравјето на граѓаните повеќе не е во ризик“, изјави кандидатот за градоначалник на Скопје Петре Шилегов на прес-конференција во Дрисла.

„Дрисла беше симбол на корупцијата и криминалот на претходната власт, извор на загадување и опасност за скопјани. За само четири години ја претворивме во ефикасно претпријатие каде безбедно и одговорно се третира отпадот без да се загрозува животната средина. Претпријатие кое се развива и кое во следниот мандат ќе прерасне во модерен центар за третирање на отпад по светски стандарди со што ќе го решиме проблемот на дивите депонии во градот. На изборите во недела бираме дали сакаме овој развој и заштита на здравјето на граѓаните да продолжи или сакаме да ја вратиме Дрисла на управување на истите кои ја продадоа за криминални цели и свесно го труеја градот и скопјани“, рече Шилегов.

Тој нагласи дека во следниот период ќе биде добиена голема инвестиција со што ќе се реши еден од најгорливите проблеми - дивите депонии од градежен шут кои ги создаваат несовесните граѓани.

„Дрисла за прв пат ќе започне со третирање и преработка на интертен отпад - градежен шут. Така, наместо да се плаќа за депонирање на шутот кој сега ги мотивира некои да го исфрлаат на диво и да ја загадуваат природата, тоа ќе може да го прават бесплатно во депонијата каде ќе се преработи и од него ќе се произведуваат градежни материјали“, најави Шилегов.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе