Шекеринска во Центарот за обука на пилоти

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ќе го посети Центарот за обука на пилоти во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец.

Од Министерството за одбрана најавија дека Шекеринска ќе се обрати по повод новиот конкурс за кандидати за обука за воени пилоти. Конкурсот за запишување на слушатели на стручно оспособување и усовршување на родот авијација за потребите на Армијата е во тек и трае до 1 август. На него може да аплицираат државјани на Република Северна Македонија, не постари од 28 години, со завршен прв циклус на студии односно со стекнати најмалку 180 кредити. Кандидатите во процесот на прием и селекција ќе подлежат на проверки на психофизичката способност, познавање на англискиот јазик, проверка-селекција на земја, проверка-селекција во воздух.

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе