Шекеринска во Центарот за обука на пилоти

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ќе го посети Центарот за обука на пилоти во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец.

Од Министерството за одбрана најавија дека Шекеринска ќе се обрати по повод новиот конкурс за кандидати за обука за воени пилоти. Конкурсот за запишување на слушатели на стручно оспособување и усовршување на родот авијација за потребите на Армијата е во тек и трае до 1 август. На него може да аплицираат државјани на Република Северна Македонија, не постари од 28 години, со завршен прв циклус на студии односно со стекнати најмалку 180 кредити. Кандидатите во процесот на прием и селекција ќе подлежат на проверки на психофизичката способност, познавање на англискиот јазик, проверка-селекција на земја, проверка-селекција во воздух.

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе