Шекеринска: Секогаш ќе стоиме зад универзалните вредности

Денес граѓаните на Северна Македонија ќе им се придружат на над милијарда луѓе кои стојат заедно за светскиот мир и просперитет и нема зборови за да го искажеме нашето чувство за достигнување и радост, истакнува министерката за одбрана Радмила Шекеринска во нејзиното обраќање, кое беше прочитано на кревањето на државното знаме на Република Северна Македонија во командата на НАТО за трансформации во Норфолк во САД.

„Ова историско достигнување е резултат на тешки одлуки и години посветеност и реформи кои би биле невозможни без целосната поддршка од нашите граѓани. Ви благодарам на сите вас кои ја поддржавте Северна Македонија во овој процес и не дозволивте да ја изгубиме вербата до конечниот исход“, истакна Шекеринска во поздравното обраќање.

Шекеринска, како што соопштија од Министерството за одбрана, рече дека оваа генерација се избори да ја постави нашата земја на картата на демократските и напредни земји и дека битката за зачленувањето во Алијансата, која започна пред 27 години, ги обедини сите граѓани.

Министерката во поздравното обраќање увери дека секогаш ќе стои зад универзалните вредности заедно со Република Северна Македонија. 

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе