Шахпаска: Изградени се 43 градинки низ целата држава

Како одговорна партија целосно сме посветени на реализација на мерките што обезбедуваат унапредување на детската заштита, изјави денес Јагода Шахпаска, пратеничка на СДСМ

„Инвестираме во изградба на нови и проширување на веќе постоечките капацитети на детски градинки. Општините Кочани, Неготино, Кисела Вода и Кавадарци добија грант за изградба на нови градинки во кои ќе се згрижуваат вкупно 552 деца. Вкупниот износ за изградба на градинките е над 3,5 милиони евра, а средствата се обезбедени од Светска банка.

Покрај овие 4 договори, во периодот што следува уште 13 општини ќе потпишат договори за грантови за изградба на нови градинки.

Во периодот од мај 2017 до мај оваа година Владата предводена од СДСМ преку Министерството за труд и социјална политика изгради и опреми вкупно 31 објект од кои 24 се градинки, а 7 Центри за ран детски развој. 

Истовремено, во во тек е изградба и опремување на уште 12 објекти од кои 8 се градинки и четири центри за ран детски развој.

Тоа се вкупно 43 објекти на градинки распоредени низ целата државата.

Со ваквите инвестиции, позитивно влијаеме на реализација на зацртаната цел, опфатот на деца во градинките за четири години да се  зголеми за 50%.

Покрај инвестициите во капацитетите, се инвестира и во унапредување на условите за работа на стручниот кадар. Го враќаме достоинството на воспитувачките и негувателките. Денес, над 3.100 вработени во детските градинки добиваат повисоки плати во просек за над 3.000 денари. Веќе со септемвриската плата, вработените во градинките ќе добијат дополниелно зголемување на платите од 5 отсто“, изјави Шахпаска.

 

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе