Шахпаска: Грижата за сите граѓани подеднакво е наш приоритет

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска оствари средба со претставници на Здружението на родители на деца со церебрална парализа од Скопје, на која се разговараше за важноста на развојот на социјалните услуги на локално ниво, со цел нивна поголема достапност на лицата на кои им е потребна.

„Грижата за сите граѓани подеднакво е наш приоритет. Дел од социјалната реформа која што ја спроведуваме изминатиов период е и обезбедување на поддршка за децата и семејствата на кои им е потребна и нивно вклучување во активности надвор од домот, како што се Дневните центри. На тој начин ја зголемуваме и вклученоста на децата со попреченост во заедницата“, истакнала министерката Шахпаска.

Таа посочила дека намалувањето на старосната граница од 18 на 6-годишна возраст на децата со попреченост за личните асистенти е уште една од заложбите на Владата и Министерството како надлежно, која како социјална услуга наскоро ќе биде достапна на оние на кои им е потребна. На овој начин, според неа, се отвораат нови работни места, но истовремено се овозможува и одмена на родителот или членот од семејството во неговата грижа.

Соговорниците се согласиле дека соработката и поддршката ќе продолжи и понатаму , во насока на обезбедување подобри услови и можности за лицата со попреченост како составен дел од заедницата, од општеството. 

Да бидеме реални: регионот на многу начини сè уште е претежно (погрешно) разбран и (погрешно) третиран и меѓународно се нарекува „бурето барут на Европа“.

повеќе

Јане бил свесен дека деновите му се одброени и отворено говорел за тоа. Знаел дека многумина имаат причина да го ликвидираат, дека им пречи во остварувањето на нивните „повисоки цели“.

повеќе

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе