Атина се обрвза

„Северна Македонија“ ќе биде додадена во грчките учебници

Грчките учебници ќе се менуваат за да се вметне терминот Северна Македонија, како дел од новата наставна програма, во согласност со Договорот од Преспа, пишуваат грчките медиуми.

„Грчките учебници ќе го вклучуваат новото име ‘Северна Македонија‘ за нашиот сосед“, напишал заменик министерот за надворешни работи Маркос Боларис во одговорот на прашањето од пратеникот на Неа демократиа, Јоргос Кумуцакос.

Според извештаите на кои се повикуваат медиумите, и во двете земји има напредок во промената на наставната програма во учебниците која е во тек, според Договорот од Преспа.

По втората средба на Мешовитиот интердисциплинарен комитет на експерти за историски, археолошки и образовни прашања во заедничко соопштение беше објавено дека „двете страни зацртале интензивна програма за постигнување заеднички прифатливи решенија врз база на релевантните принципи и цели на УНЕСКО и на Советот на Европа“.

„Втората средба ја потврди посветеност на двете земји во промовирањето на духот на европските вредности на солидарност, доверба и меѓусебна соработка“, пишува во заедничкото соопштение, со најава дека наредниот состанок на Комисијата ќе биде во Атина на 12 и 13 април.

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе