Од Њујорк

Северна Македонија и Албанија треба да ги почнат преговорите со ЕУ, побараа Бугарија, Грција, Романија и Хрватска

Категорична поддршка на членството на Северна Македонија и на Албанија во ЕУ искажале министрите за надворешни работи на Бугарија, Екатерина Захариева, на Грција, Никос Дендиас, на Романија, Рамона Манеску и на Хрватска, Гордан Грлиќ – Радман на средбата одржана во Њујорк во рамки на Генералното собрание на Обединетите нации.

Бугарското Министерство за надворешни работи соопшти дека министрите на овие четири балкански земји членки на ЕУ на средбата направиле преглед на европската интеграција на соседните држави кандидати за членство во Унијата.

„Убедени сме дека ќе бидеме посигурни, попросперитетни и побогати, само ако сите наши соседи станат членки на ЕУ“, рекла на состанокот шефицата на бугарската дипломатија Екатерина Захариева.

Таа изјавила дека како што Грција своевремено им помагала на Бугарија, Романија и Хрватска во процесот на евроинтеграција, сега е време тие заедно да ги поддржат и другите држави во регионот да станат дел од ЕУ.

„Бугарија потпиша Договор за пријателство со Република Северна Македонија и тој треба да се спроведе. Албанија, пак, треба да го подобри законодавството и да го усогласи со европското. Бугарија го поддржува започнувањето на преговори за членство и со двете држави“, истакнала Захариева.

Грчкиот министер за надворешни работи Дендиас нагласил дека Грција излегува од десетгодишната криза за време на која беше ориентирана кон себе, но сега повторно ќе се ангажира на надворешен план на Балканот и со европските теми.

„Ги поддржуваме Албанија и Северна Македонија за членство во ЕУ“, изјавил Дендиас.

Шефицата на романската дипломатија Манеску се заложила Бугарија, Грција, Романија и Хрватска да продолжат да ги координираат активностите околу политиката на проширување на ЕУ.

„Треба да ги поддржиме нашите соседи и да го продолжиме ангажманот со кој Бугарија го водеше тој процес за време на своето претседавање со ЕУ. Раздвојувањето на Албанија и Северна Македонија ќе биде голема грешка и сметам дека е дојдено време двете земји да добијат позитивен сигнал“, рекла Манеску.

И хрватскиот министер за надворешни работи Гордан Грлиќ – Радман го поддржал започнувањето на пристапните преговори со Скопје и Тирана, а се заложил и за натамошен развој на добрососедските односи во регионот.

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе