Декларација од самитот на НАТО

„Северна Македонија е денес тука со нас и наскоро ќе биде нашиот најнов сојузник“

„Северна Македонија е денес тука со нас и наскоро ќе биде нашиот најнов сојузник“, се вели во декларацијата што ја издадоа шефовите на држави и влади што учествуваа на самитот на Северноатлантскиот совет во Лондон изминативе два дена.

Членките на НАТО во Лондон усвоија заедничка декларација и покрај тензиите на самитот и наведоа дека „агресивните постапки на Русија се закана за евроатлантската безбедност, а дека тероризмот во сите негови форми и манифестации останува постојана закана за сите нас“.

Водачите на воената алијанса рекоа дека ѝ остануваат посветени на политиката на отворени врати, „која ја зајакнува Алијансата и им носи безбедност на милиони Европејци.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе