Прес-конференција на лидерот на Алијанса за Албанците

Села: Бугарите да се вметнат во Уставот, a Рама да не се прави адвокат на друга земја

Лидерот на Алијанса за Албанците Зијадин Селе денеска рече дека не го видел францускиот предлог и не сака да коментира детали, но нагласи дека „општо“ го поддржува вметнувањето на Бугарите во Уставот како начин за надминување на проблемот со соседна Бугарија и деблокада на евроинтегративниот процес на земјава. Според Села „ние сме тие кои бараме влез во ЕУ“ и заради тоа, сите македонски политичари, нагласи, треба добро да размислат. Села и со порака дека Софија треба да го признае македонското малцинство во Бугарија,

„Сите сме свесни дека кога има промени во Уставот, дека секој збор и секоја запирка се важни. Но да, Алијансата за Албанците го гледа како решение внесувањето на Бугарите во преамбулата на Уставот. Ние овој став го имаме од 2015-2016 година како политичка партија. Мислам дека сите политички чинители и македонските политичари треба да размислат и да го прифатат овој предлог. Можеме цело време да се жалиме дека некој нѐ блокира, ама треба да се вратиме на основното прашање: Кои се тие кои бараат да бидат членка во ЕУ? Тоа сме ние. И наше е да одлучиме дали ќе бидеме или нема да продолжиме во ЕУ“, рече Села на прес-конференција свикана за да се соопшти дека се завршен внатрепартиските избори.

Во моментот кога од деведесеттите години е признаена независноста на Македонија истовремено е признаено и сѐ што подразбира Македонија како држава од страна на Бугарија, рече партискиот лидер.

„Потребен е процес на меѓусебно признавање на малцинствата, а тоа значи бугарското малцинство во Македонија, а македонското малцинство во Бугарија. Не мислиме ние, како партија, дека прашањето на малцинството е внатрешно прашање на поединечна држава, туку тоа е прашање на Универзалната декларација за човекови права која демократските земји ја имаат ратификувано во својот парламент. Па и однесувањето наше треба да биде според оваа Декларација“, рече Села.

Според Села, Договорот за добрососедство со Бугарија е погрешен од наш аспект и рече дека власта се крие зад научници и комисии. Потенцираше дека треба да биде јасно дека се работи за политичка работа.

„Компромисот не е работа која ја прават научниците. Јас кога зборувам за историчари, зборувам за научници, било од бугарската страна, било од македонската страна. Научниците решаваат според факти и не може да се решава со гласање. Проблемот е политички и политички треба да се реши тој проблем. Тие што водат држави и влади треба да го знаат тоа и да седнат и да прават компромиси. Сега се моментите за правење компромиси“, истакна првиот човек на Алијанса за Албанците.

Тој порача дека друго решение освен ЕУ интеграцијата не треба да постои, но и дека политичките чинители во Македонија и во Албанија без разлика на етничката припадност, не треба да им прават олеснителни околности на другата држава претендент за да биде членка на ЕУ.

„Услов има и Србија. А тој услов е признавање на независноста на Косово. Значи, сите земји кои претендираат да бидат членка на ЕУ си имаат некаков услов и тотално некоректно јас го гледам однесувањето на премиерот на Албанија кој јавно станува адвокат на друга држава, а од друга страна ѝ прави авокатура и на Србија. Тоа е скандалозно и не треба да се случува. И сите земји кои ја имаат признаено Република Косово треба притисок да и прават на Србија за да го признае Косово, бидејќи тоа е последниот сегмент на стабилност и мир на Балканот. Стабилноста и мирот не треба да бидат само зборови кои ги искажуваме, туку што правиме за тоа за да имаме стабилност и мир на Балканот толку пожелен не знам можеби цел век. И последниот мозаик за стабилноста на Балканот е признавање на реалноста, а тоа е независно Косово и од тоа враќање назад нема“, рече Села.

Тој посочи дека Отворен Балкан е работа која сега само служи за цел да се прескокне признавањето на Косово. Села ги прочита сите 15 нови претседатели на ограноци кои биле избрани на внатрепартиските избори.

Ние сме земја што први во Европа имаме стратегија за интеркултурализам.

повеќе

Францускиот предлог претставува директно рушење на основните темели на ЕУ.

повеќе

Од мали нозе ги заобиколуваме правилата на игра, па не е ни чудо што потоа се сопнуваме кога ќе истрчаме на терен.

повеќе