на грчко-албанската граница

Се отвора нов коридор за бегалците, кон Албанија

На албанската граница со Грција се засилуваат пограничните патроли. На граничните премини меѓу Албанија и Грција веќе се дојдени бегалци од Сирија. И други групи се тргнати на пак кон границата со Албанија.

Голем број сириски бегалци веќе чекаат да преминат во Албанија, изјави албанскиот министер за интеграција Клајда Ѓоша. Тој вели дека собирањето бегалци на албанско-грчката граница најверојатно е резултат на одлуката на Македонија да го стопира патот за авганистански мигранти од Грција и да воведе построга контрола за Сиријците и Ирачаните.

Албанските медиуми  нагласуваат во своите извештаи дека албанските министерства за одбрана и за внатрешни работи веќе ја засилуваат границата со цел да извршат контроли. Најмногу претставници на албанската полиција има на граничниот премин Капиштица кон Грција.

Албанската влада последниве две недели неколку пати имаше средби со претставници на ЕУ и САД  за нејзина подготвеност ако бегалците од Сирија побараат да влезат во Албанија. 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе