СДСМ: Само во 2018 година отворени се вкупно 26.600 нови работни места

Во последните две години, откако СДСМ го презеде управувањето со Владата, по спроведените мерки и реформи, забележано е сериозно придвижување на економијата, I после години стагнација екомијата расте, велат од СДСМ. Од партијата додаваат дека од минусното салдо од -1.8 отсто во вториот квартал на 2017 година, во четвртиот квартал од 2018 година, забележан е раст од 3,7 отсто на БДП.

„Јавниот долг е стабилизиран, фреквенцијата на задолжувања е намалена, а сериозно се намалени и каматните стапки. Вратена е довербата во економијата, за две години влезени се 20 нови странски инвестиции, а во 2018 е забележан рекорден износ на странски директни инвестиции од 624,5 милиони евра. Само во 2018 година отворени се вкупно 26.600 нови работни места, што придонесе стапката на невработеност да опадне на рекордно ниски 19,4 отсто. По зголемувањето на минималната плата се отвори спиралата на раст на платите, растат платите во сите сектори, а просечната плата во 2018 година бележи пораст од 5,9 отсто", се вели во партиското соопштение.

Според СДМСМ, ова се само дел од реалните податоци кои ја покажуваат успешноста на економските мерки и политики на Владата предводена од нив во изминатите две години.

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе