СДСМ: Реализираме политики кои отвораат перспективи за младите

Владата преку постојано спроведување на квалитетни младински политики на дело покажува конкретна грижа за младите. Преку низа на мерки се обезбедуваат услови за развој и напредок на младите, се отвораат нови стабилни перспективи за иднината на младите, создаваме фер шанси за сите и подобар животен стандард, велат од СДСМ.

„Со мерката Гаранција за млади обезбедуваме вработување, платена пракса или доквалификација. Само во три општини минатата година се вработија над 1.800 млади лица, а годинава очекуваме значително поголем број бидејќи мерката се спроведува на територија на целата држава. Европската младинска картичка е последниот во низата проекти што се директно насочени кон младите. Со овој проект се намалуваат трошоците за транспорт, спорт, едукација и рекреација а картичката важи во стотици локали низ целата држава“, истакнуваат од СДСМ.

Освен ова од СДСМ нагласуваат дека се инвестира и во студентскиот и ученичкиот стандард, а се реновираат студетнските и ученичките домови.

„Обезбедуваме квалитетни услови за развој на земјоделството преку помагање на младите. Мерката Млад земјоделец обезбедува 10.000 евра непорватни средства за млади земјоделци до 40 години возраст. Со измените на Законот за земјоделско земјиште, младите земјоделците се ослободуваат од плаќање на закуп на државно земјоделско земјиште во првите три години“, велат од СДСМ.

 

 

 

 

Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. 

повеќе

Не се соочуваме со вооружен конфликт, туку со војна на мисли. Чувството на страв, несигурност или територија по самоубиствен напад, никогаш повеќе не можеш да го вратиш.

повеќе