СООПШТЕНИЕ

СДСМ: Груевски беше подготвен да даде сè и да направи сè само за да ја сочува својата фотелја

Разговорите во Брисел завршија без договор за разврска на политичката криза во Македонија по пат на преговори. Не е задоволен условот за суштинското прашање околу отворањето преговори, организирање влада што нема да ја предводи Никола Груевски, вели СДСМ во соопштението до медиумите.

Неразумно и нелогично е креаторот на политичката криза, Никола Груевски, да остане да раководи со владата што треба да ги организира и да ги спроведе предвремените парламентарни избори.

Груевски беше подготвен да даде сè и да направи сè само за да ја сочува својата фотелја, вели партијата.

Претседателот Заев и делегацијата на СДСМ останаа доследни на принципиелната позиција, што е став и на граѓаните на Република Македонија.

Нема пазарење со слободата и демократските вредности што ги заслужуваат граѓаните на Македонија, како и нивните сограѓани од Европа.

Никола Груевски мора да се повлече, истакнува партијата во соопштението. 

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе