Атина

Самарас: Грција со Договорот од Преспа даде име, идентитет и јазик

Ниту проблемот се реши, ниту Грција виде нешто добро. Само неподнослива национална штета, давајќи име, идентитет и јазик, вели поранешниот грчки премиер, а сега пратеник од Нова демократија Андонис Самарас во интервјуто за „Катимерини“ во однос на Договорот од Преспа, јави дописничката на МИА од Атина.

Паралелно, објаснувајќи ги неговите ставови, најавува дека кога трите меморандуми со Северна Македонија ќе дојдат за ратификација во Парламентот, тој нема да гласа за нив.

„Прво, не „решивме“ никаков проблем, едноставно проблемот што го имавме се трансформираше во друг –поопасен! Што ги инволвира и Бугарија и Албанија и Косово. И други, со многу видови на „желби“. Второ навлегувањето на Турција во регионот, не беше прекинато по Договорот од Преспа. Напротив, се зајакна. И на крај, земјите кои нѐ притискаа да отстапиме пред Скопје, кога дојде време да се справиме со провокациите на Турција, не ја поддржаа Грција“, вели Самарас во интервјуто, пренесе МИА.

Додава дека напротив, „некои продолжија да ја опремуваат Турција“, а земјите што сега отворено ја поддржуваат Грција, „како што е Франција на пример, не ја поддржаа силно интеграцијата на Скопје во Европа“.

„Според тоа, ниту проблемот се реши, ниту Грција виде нешто добро. Само неподнослива национална штета, давајќи име, идентитет јазик! Што очекувате да направам“, коментира поранешниот грчки премиер во однос на тоа каков ќе биде неговиот став кога меморандумите ќе бидат ставени на гласање во Парламентот.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе