Ново име, нови проблеми

Русија не ја менува одлуката за признавањето на Република Македонија, забавен е извозот кон оваа земја

Руската Федерација засега не ја менува одлуката за признавањето на Република Македонија од 1992 година, велат од руската амбасада во Македонија за МКД.мк. По Договорот од Преспа Македонија испрати писма до сите членки на ОН за новото име - Република Северна Македонија. Ова ново име и неодговарањето на Моска на ова известување од Скопје сега предизвикува забавување на извозот кон Русија.

Од Министерството за земјоделство информираат дека поради оваа неусогласеност со имињата на земјата, голем број на камиони, кои се натоварени со македонски земјоделски производи чекаат натоварени. Во документацијата за извоз стои новото име, а тоа не е во согласност со документите кои ги издаваат руските институции. Сертификатите се со старото име.

Засега нема некаква официјална информација за начинот за надминување на овие неусогласености.

Овој проблем почна да се појавува во последните 3-4 дена.

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе