Рикер: Одредени лидери во ЕУ имаат поглед од 19 век на Западен Балкан

Одредени лидери во ЕУ имаат поглед од 19 век на Западен Балкан, изјави американскиот помошник државен секретар за европски и евроазиски прашања, Филип Рикер во интервју за Радио Слободна Европа.

Американскиот дипломат вели дека САД се разочарани од одлуката на европските лидери да им се одобри почеток на преговорите за членство во ЕУ на Северна Македонија и Албанија.

Тој во интервјуто потенцира дека европската перспектива на земјите кои сакаат да бидат дел од Унијата, била клучна компонента на американската надворешна политика.

Според Рикер, САД го подржуваат тој идеал на земјите и тоа го покажуваат во програмите за помош што им ги даваат на дипломатијата и поддршката на реформите, со цел овие држави да се движат во насока не европските интеграции.

„Сметаме дека тоа е во најдобар интерес на државите, регионот и на Европа и разочарувачко е да се видат одредени лидери со поглед од 19 век на Западен Балкан“, вели Рикер во интервју за РСЕ. 

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе