РИА Новости: Влезот на Македонија во НАТО може да биде решен за три-четири месеци

Eвропски дипломат за РИА Новости изјавил дека прашањето за влез на Македонија во НАТО може да биде решено за три до четири месеци.

„Преговорите драстично се забрзаа. Планираме да ги завршиме за три до четири месеци, што значи на есен“, изјавил европски дипломат за руската агенција.

И претходно овој дипломат изјавувал дека Македонија може да стане членка на НАТО до пролетта 2018 година. Во врска со тоа, Скопје е подготвено на промена на името, јави РИА Новости.

Преговорите наеднаш се забрзаа и ќе завршат за три-четири месеци, вели дипломатот и додава дека тоа забрзување сега се прави на иницијатива на САД, пренесе РИА Новости.

Референдумот во Дојран во недела е поделикатен од оние во Гевгелија, Богданци и Валандово, зашто отворањето рудник во Казандол може да го кутне во уште потешка агонија eзерото кое е прогласено за споменик на природата. 

повеќе

Во Франција, пред, по и за време на Втората светска војна, пушењето, особено француски марки цигари, било чин на патриотизам. 

повеќе

Не постојат „повисоки интереси" од типот на членството во Европската Унија или НАТО алијансата за кои вреди да се прават потценувачки компромиси.

повеќе