ЗА ИЛИ ПРОТИВ КАЗАНДОЛ

Референдумот во Валандово заврши, уште не се знае дали е исполнет цензусот

Заврши гласањето на референдумот „за“ или „против“ отворање рудници во општина Валандово. На референдумот право да гласаат имаа 10.141 гласач, а сѐ уште не се знае дали гласале повеќе од 50 отсто од регистрираните гласачи за да биде успешно гласањето.

Неофицијално, недостасувале уште околу 300 гласа за да се изгласа одлука против отворање рудници и стопирање на изградбата на комплексот „Казандол“. На 24 гласачки места не излегле потребните 5.072 граѓани за да биде исполнет законскиот цензус.

Претставниците на иницијативата „Спас за Валандово“ изјавуваат дека пред референдумот, а и денеска во текот на гласањето имало многу притисоци и опструкции од локалните власти и од инвеститорот на рудникот „Казандол“, украинската компанија „Сардич“.

Набљудувачите на Цивил јавуваат и за низа проблеми со Избирачкиот список - граѓани биле на  електронскиот список, но не и на списокот на избирачкото место.

Украинската амбасада акредитирала околу 50 свои набљудувачи, велат од Општинската изборна комисија во Валандово. 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе