Реакции за изборот на Аневски за претседател на Советот на обвинители

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека повторниот избор на Петар Аневски за претседател на Советот на јавни обвинители бил незаконски. Според член 8 став 3 од Законот за Советот на јавните обвинители, мандатот на претседателот на Советот трае две години, без право на повторен избор, соопшти Хелсиншкиот комитет и ги повика членовите на Советот на јавните обвинители да закажат итна седница на која ќе ја преиспитаат својата незаконска одлука.

Наспроти ова Петар Аневски тврди дека ова не е точно.

„Точно е дека бев претседател до август 2016 година, а сега повторно сум избран, но во нов, трет мандат на Советот, значи не сум реизбран во ист мандат“, вели Аневски.

Првиот состав на  Советот на јавните обвинители на Република Македонија е конституиран на 1 август 2008 година, вториот на 1 август 2012 година, а заврши на 31 јули 2016 година. Неодамна е конституиран и третиот состав.

Но, еве што пишува во член 8 став 3 од Законот за Советот на јавните обвинители.

„Мандатот на претседателот на Советот трае две години, без право на повторен избор“, стои во Член 8 став 3 во Законот за Советот на јавните обвинители.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе