Според ПОА

Расколникот Вранишковски бил сериозно болен

Српската „филијала“ на СПЦ во земјава, ПОА, тврди дека здравјето на поранешниот македонски владика Јован, инаку роден како Зоран Вранишковски била, сериозно нарушена и дека тој треба под итно да биде опериран.

Во писмената реакција на ПОА е нагласено дека Вранишковски, кој е во затвор, бил сериозно болен и дека му треба лекарска нега која македонските власти под влијание на МПЦ не му ја дозволувале.

“Утврдено е дека тој има потреба од лекарска интервенција. Тоа го утврди и лекар специјалист. Мислењето на лекарот специјалист е одобрено од судот, но истражниот затвор каде што архиепископот Јован е во притвор, и каде 23 часа е во келија, веќе цел месец не му ја овозможуваат основната здравствена заштита“,  велат од ПОА.

 Според ПОА, МПЦ е непризнаена институција и врши притисоци за целосно уништување на сега веќе српскиот владика, архиепископот охридски Јован, а со крајна цел целосно да се уништи и Православната Охридска Архиепископија (ПОА).

Вранишковски е обвинет за проневера за 250.000 евра, пари кои наводно ги украл од МПЦ. Осуден е на казна затвор од 2,5 години.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе