Седница на Собранието за избор на нова Влада

Рашиди: Битката со криминалот ја загубивме, киднапираа пратеник и прават нова влада

„Нашата цел беше да ја собориме Владата на Заев зашто имаме програма за борба против корупцијата. Но таа наша битка всушност, ја доби власта откако киднапира еден пратеник и, еве денеска сме тука на седница за избор на нова Влада која е само континуитет на досегашната“, рече пратеникот од Алијанса за Албанците Сурија Рашиди. Тој рече дека тоа е сега минато и oцени дека во програмата на мандатарот Димитар Ковачевски има голем број ветувања кои со години стојат само на хартија.

На седницата за избор на нова влада, пратеникот од Алијанса за Албанците рече дека за срамота е што пак се споменува автопатот кон Косово, кој со години, рече тој, се гради, а станува збор само за неколку километри. Исто така наведе дека се говори и за Коридорот 8 кој со години се вметнува во разни програми, а не е реализиран.

Според него, битката на владејачките партии е така остра затоа што има и голема причина - да се заштитат од откривање на сите криминали и корупција.

Рашиди истакна дека особено ДУИ ја партизира јавната администрација како на државно, така и на локално ниво, а оваа партија тие кадри ги раководи со партиски директиви кои, нагласи, ако не се слушаат, се губи работа. За пример наведе директорка на училиште која, рече, е хумана па затоа излегла од рамките на директивите.

Пратгеникот оцени дека врз тие што пак, не се членови и симпатизери на ДУИ, пресиите се големи.

П.Џ.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе