Радев: Овој процес бара Северна Македонија да ги почитува правата на граѓаните кои се самоидентификуваат како Бугари

Претседателот на Бугарија Румен Радев се сретна со претставници на Центарот за култура „Иван Михаилов" од Битола, јави дописникот на МИА од Софија.

Тој изјави дека „македонските Бугари во Република Северна Македонија очекуваат поактивна културна, духовна и образовна размена со Бугарија".

По средбата со претставниците на Центарот во Битола, Радев потсети дека Софија очекува неповратни резултати од Скопје во градењето добрососедски односи.

„Овој процес бара Македонија да ги почитува правата на своите граѓани, кои се самоидентификуваат како Бугари, а делата на бугарските преродбеници да бидат објавени без измени и редакциски интервенции“, смета Радев. 

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе