Бугарскиот претседател за радио Дарик

Радев: Ако бевме посериозни, сега и бугарскиот премиер, заедно со Заев и Ципрас ќе беше номиниран за Нобелова награда за мир

За бугарскиот претседател Румен Радев, активностите на бугарската Влада во однос на интеграцијата на Западниот Балкан одат пребрзо и на штета на неговата земја. Проблемите наталожувани со векови тешко можат да се решат за шест месеци, изјави Румен Радев, претседателот на Бугарија за Дарик радио . 

Интеграцијата на Западниот Балкан не треба да оди на сметка на бугарскиот национален интерес, историја и идентитет, рече Радев.
„Брзината со која владата го потпиша договорот за добрососедство со Македонија без да се зборува и со Грција и без внатрешен консензус, практично беше за слава. Тој објасни дека како претседател на Бугарија не се согласува со името „Северна Македонија" и посочи дека ако Бугарија имаше посериозна позиција, сега бугарскиот премиер ќе беше номиниран за Нобеловата награда за мир заедно со Зоран Заев и Алексис Ципрас“, изјави Радев.

 

 

Апелирам до лидерите на партиите да не им „помагаат" на кандидатите.

повеќе

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе