Локални избори

Првични резултати: Водат кандидатите на опозицијата

Според првичните резултати од партиските штабови и по вториот круг на локалните избори граѓаните ја потврдуваат поддршката на опозициските кандидати за градоначалници. Досегашното пребројување по партиските штабови покажува дека во Скопје во водство е независната кандидатка поддржана од ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска, а опозициските кандидати се во предност и во Битола и Охрид, во Тетово води кандидатот на Беса Биљал Касами пред Теута Арифи...

Во скопската општина Карпош води опозицискиот кандидат од Гром, Стевчо Јакимовски. Во Гостивар Арбен Таравари од Алијансата за Албанците е во предност пред кандидатот на ДУИ. Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека победуваат нивните кандидати во Радовиш, Гевгелија, Чешиново, Брвеница, Василево Зелениково, Кратово, Лозово, Македонски Брод, Македонска Каменица, Ранковце Ресен, Вевчани, Пробиштип...

Во Куманово води независниот кандидат Максим Димитриевски.

 

 

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе