Пред доаѓањето на бугарскиот премиер

Протести на Широк Сокак, „Признајте ја ОМО Илинден“

Пред посетата на бугарскиот премиер Кирил Петков на Битола, а кој доаѓа денеска со министри од владата на Бугарија, поранешни функционери и актуелни политичари на отворањето на новиот клуб на бугарскиот културен центар „Ванчо Михајлов“, на Широк Сокак во непосредна близина на канцеларијата на клубот, има протести каде се истакнати неколку транспаренти против политиките на бугарската влада кон македонското малцинство и актуелните политички случувања во преговорите меѓу двете земји.

 

Уште синоќа од „Левица“ кажаа дека денеска во 13 часот ќе излезат на протест. Во повикот објавен на социјалната мрежа фејсбук рекоа дека најостро ја осудуваат дозволата за отворање на ваков клуб во Македонија, премолчувањето за ваквата иницијатива од страна на Владата на Република Македонија која индиректно поддржува рехабилитација на фашизмот, империјализмот и антимакедонизмот, стои во нивната објава за протесот. И Сојузот на борците од Народноослободителната и Антифашистичката војна на Македонија 1941-1945 од Битола синоќа излезе со јавен протест: „Јавен протест заради отворањето на Културен центар ‘Иван Михајлов – kлуб Ванчо Михајлов, ВМРО’ во Битола, бидејќи преку името на еден од најголемите експоненти на фашизмот и недвојбениот соработник на фашистичките главешини Хитлер, Мусолини, Анте Павелиќ и царот Борис III, се врши промоција и рехабилитација на фашистичката идеологија, милитаризмот и антимакедонските политики од времето на Втората светска војна, се промовира историографски ревизионизам насочен кон негирање на Националноослободителната војна на македонскиот народ и нејзините придобивки во поглед на афирмација на македонскиот нациоинален индивидуалитет и македонската национална држава и се врши навреда на македонското национално донстоинство“, стои во сопштението на борците.

На Широк Сокак присутен е и владиката Петар со неколку свештени лица.

Денеска Битола е под силно полициско обезбедување, центарот на градот со посебен режим на сообраќај.

ТВ Тера

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе