Во организација на „Преродба“

Протест пред МАНУ за поништување на Спогодбата со Грција

Здружението за здраво, достоинствено и возвишено живеење „Преродба" заедно со уште неколку граѓански здруженија денеска ќе протестираат пред зградата на Македонската академија на науките и уметностите за поништување на спогодбата од Преспа.

Денеска во МАНУ ќе се одржи научна расправа на тема „Спогодбата од Преспа: Меѓународно значење и импликации врз евроатлантските интеграции на Република Македонија“.

Во најавата на протестот организаторите наведуваат дека бараат „мораториум на едностраното политикантско решавање на македонските прашања".

„Наместо да ја бранат спогодбата, МАНУ и академиците да ја заштитуваат и да ја афирмираат автентичната македонска наука, уметност, творештво, вредности и придобивки, кои се поништуваат со срамната спогодба од Преспа и да ги заштитат името на Република Македонија, македонскиот идентитет, јазик, историја и култура. Затоа, на МАНУ и на другите институции ќе им биде доставена декларацијата на македонскиот народ за неговите црвени линии и стратегија за зачувување на името на Република Македонија и на македонскиот идентитет, јазик, историја и култура”, се вели во најавата на протестот.

Организаторите наведуваат дека се работи за мирољубив собир и апелираат до граѓаните своето право да го изразат достоинствено.

Организаторите на МАНУ и на другите институции ќе им ја достават Декларацијата на македонскиот народ за неговите црвени линии и стратегија за зачувување на името на Република Македонија и на македонскиот идентитет, јазик, историја и култура.

Во Декларацијата се бара изгласување на недоверба на која било извршна, законодавна и судска власт која нема да ги почитува црвените линии и стратегијата дефинирани во оваа Декларација; „класна акција“ против сите влади, организации, сојузи, ентитети или поединци, кои ќе ја нарушат волјата на македонскиот народ и неговите права и интереси, наведени во оваа Декларација; основ за референдум, односно предлог поднесен од најмалку 150.000 избирачи, согласно член 73 од Уставот на Република Македонија, а кој Собранието е должно да го почитува како изразување на гласот на народот преку своерачните потписи во прилог на оваа Декларација; македонскиот народ се залага за зачувување на уставното име на неговата држава, Република Македонија, како и за зачувување на македонскиот етнички и национален идентитет, македонскиот јазик, и историјата македонскиот народ и неговата култура - без оглед на какви било внатрешни или надворешни случувања, влијанија, интереси, или определби, и без оглед на било какви внатрешни, билатерални, регионални, или меѓународни закони и/или договори. Името, јазикот, идентитетот, историјата и културата на Македонскиот народ се составен дел од правото на македонскиот народ за самоопределување, кое е највисокото право на еден народ во денешното меѓународно политичко општество, и кое го сочинува членот 1 од Меѓународниот пакт за економски, социјални и културни права и од Меѓународниот пакт за граѓански и политички права, пишува во Декларацијата.

Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари годишно, што се смета за „пониска вредност“.

повеќе

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе