Софија-Скопје

Промена на Уставот е еден од начините за решавање на проблемите на Бугарите во Македонија, порачува Стоев

Дијалогот ќе продолжи и во иднина, а целта е заедничка-Република Северна Македонија да започне преговори со ЕУ, За да тргне по тој пат, на земјата ѝ треба политичко лидерство, изјавил актуелниот технички министер за надворешни работи на Бугарија, Светлан Стоев за БГНЕС.

Според Стоев, договорите меѓу двете земји треба да се почитуваат, а промената на Уставот е еден од начините за решавање на проблемите на Бугарите во Северна Македонија.

„Ние се однесуваме кон Северна Македонија како кон суверена држава со соодветни обврски. На Министерството за надворешни работи треба да му се даде поширока рамка за водењето на преговарачкиот процес“, вели Стоев.

 

 

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе