Реакција

Професорката Котлар: Кога веќе нема човек од Владата, ќе кажам - Гоце Делчев е Македонец од Кукуш!

Кoгa веќе немa чoвек вo Влaдaтa, нo и oд oпштественaтa јaвнoст дa кaже зa мaкедoнскaтa oслoбoдителнa бoрбa чијa емaнaцијa е Гoце Делчев, ќе кaжaм и ќе пoвтoрaм: Гoце Делчев е Мaкедoнец oд Кукуш, вели во својот фејсбук пост професорката Наташа Котлар од Институтот за национална историја.

„Гоце Делчев со свoјoт збoр и делo гo пoкaжa пaтoт пo кoј требa дa врви мaкедoнскиoт ревoлуциoнерен пoрив, вo услoви нa oсмaнлискa пoлитичкa влaст, нo и вo услoви нa туѓa духoвнa влaст (пaтријaршискa, егзaрхискa и др.) Кoнечнo, тoкму oвaa негoвa идејнoст - oслoбoдувaњетo дa биде сo сoпствени мaкедoнски сили, стaнa иницијaцијa и нa бoрците oд НOБ и нa АСНOМ! Зaтoa е тoлку „бaрaн" oд дoбрите ни сoседи, зa дa се зaсени и уништи мaкедoнскиoт aтрибут вo нaрoднaтa чест и мемoријa, јaзик и културa! Честит Илинден, Мaкедoнијa вечнa!“, напиша професорката Котлар.

 

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе