Шекеринска со Синдикатот на одбраната

Професионалните војници ќе добиваат отпремнина од по 1.000 евра за секоја година минат труд

Припадниците на армијата на кои им завршува професионалниот ангажман со наполноти 45 години доколку не добијат вработување во другите државни институции или приватни компании ќе можат да добијат отпремнина од по 1.000 евра за секоја година стаж колку што минале во нивната служба.

По средбата со Синдикатот на одбраната министерката за одбрана Радмила Шекеринска која ја најави ваквата отпремнина, рече дека ги информирала членовите на Синдикатот за предлогот на Владата со цел да им се оддолжат на војниците кои тоа и го заслужуваат.

Според Шекеринска, оние војници кои имале 15 години стаж ќе добијат 15.000 евра или пак оние кои имаат 25 години ќе можат да добијат 25.000 евра итн.

Синдикатот на одбраната целосно го поддржал предлогот на Министерството и порачал што е можно порано да се имплементира овој предлог.

 

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе