Насилството во центар

Пресврт на судењето-обвинет призна вина и се кае за насилството

По тројцата обвинети кои негираа вина, обвинетиот Томислав Лазаров член на О.К на ВМРО-ДПМНЕ, рече дека чувствува вина и дека и од оваа временска дистанца се кае за стореното. 

По признанието за вина за него судот треба да ја одвои постапката и да донесе одлука. Во тек е произнесувањето за вина на останатите обвинети.

Претходно, Никола Груевски, Миле Јанакиески и даниела Рангелова изјавија дека не се чувствуваат виновни. 

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе