Инцидент во Собранието

Пресметка меѓу Груевски и Џафери, пак пауза (ФОТО + ВИДЕО)

Со вода беше испрскан претседателот на Собранието Талат Џафери од пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски кога спикерот почна да ја отвора раасправата за Законот за употребата на јазиците. Груевски се обиде да му ја земе и картичката за гласање, по што Џафери даде пауза од 15 минути. Потоа дојде до кошкање меѓу Груевски и Џафери, па собраниското обезбедување беше приморано да интервенира.

 

Претходно координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Драган Данев бараше процедурално, но Џафери не му дозволи. Потоа, дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ застанаа пред Џафери и викаа „процедурално“, „процедурално“, а спикерот го читаше делот за почнување на расправата за Законот за употреба на јазиците.

Пратеникот Груевски беше најгласен и најжесток во обидот да го прекине Џафери - удираше по масата, по ѕвончето, му го мрдаше микрофонот и му ја истури чашата со вода.

Додека Талат Џафери го читаше образложението од Иванов, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ излегоа пред говорницата. Никола Груевски почна да ѕвони на спикерското ѕвонче. Џафери продолжи да чита, па Груевски му го сврте микрофонот 
„Прекинете! Прекинете, ви барам процедурално!“, викаше Груевски. 
Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ го повикуваа Џафери со зборовите: „Прекини бе Талат“. 
Потоа Груевски се качи зад Џафери и му го исклучуваше микрофонот.

Претседателот на Собранието даде пауза и при заминување од салата беше попречен од Груевски, но обезбедувањето спречи можен посериозен инцидент.

„Ова е бившиот претседател на ВМРО-ДПМНЕ", рече Џафери. 

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ бараат Џафери да го почитува Уставот и да го применува Деловникот, да заседава Комисијата за деловнички и мандатно имунитетни прашања и таа да даде свое мислење за прекршување на деловникот. 

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе