Прес-центар на МИА во Софија

Медиумската информативна агенција – МИА денеска го отвори својот прес-центар во Софија, на чие отворањето присустуваа и премиерите на Македонија и Бугарија, Димитар Ковачевски и Кирил Петков.

Како мошне важен чекор во насока на унапредување на севкупната соработка меѓу двете земји, двајцата премиери го оценија отворањето на прес-центарот на МИА во Софија, а што претходно во Скопје го направи и бугарската новинска агенција БТА.

Премиерот Ковачевски во обраќањето на отворањето нагласи дека е задоволство кога нешто се работи и кога тоа дава резултати, потенцирајќи дека пред само една недела во Скопје беше отворен прес-центарот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), а сега, по само неколку дена, се отвора прес-центарот на МИА во Софија.

„Не е значајно само тоа што имаме прес-центри на двете главни државни новински агенции, туку уште позначајно е што ќе има агенции што ќе споделуваат информации, кои се веродостојни и кои ќе ги одразуваат добрите односи меѓу двете држави“, додаде Ковачевски.

Според него, оваа размена на информации е значајна во време кога меѓу двете држави започна процес на враќање на довербата и зајакнување на соработката меѓу институциите и деловните заедници, од што, како што рече, ќе има за што да се информира.

„Ќе има да се информира за позитивни работи и тоа ќе претставува пополнување на медиумскиот простор со тоа што го правиме во знак на пријателство меѓу двете држави ,во духот на европските вредности и исто така ќе претставува контратежа на сите оние лажни вести, на онаа пропаганда, која што ги носи односите меѓу двете држави на многу ниско ниво“, потенцира Ковачевски.

Тој нагласи дека со неговиот колега Петков ќе работат на економско и трговско зближување на двете земји, а МИА и БТА ќе имаат задача да ги информираат граѓаните за сработеното и за бенефитите од тоа зближување.

Бугарскиот премиер Петков во обраќањето потенцира дека се радувам што со Ковачевски ја одржуваат само втората средба, а веќе почнаа да доаѓаат резултати од новиот приод во соработката.

„Од сега натаму ќе биде вака. Секоја недела очекуваме реални, конструктивни резултати“, нагласи Петков, додавајќи дека и МИА и БТА ќе треба да дадат свој придонес кон зајакнување на таа соработка.

Тој потенцира дека очекува конкретни резултати од утрешната заедничка седница на владите на двете земји и потпишување на повеќе договори, за што, како што потенцира, ќе информираат и двете агенции.

На отворањето присустуваа директорите на МИА и БТА, Драган Антоновски и Кирил Влчев, јави известувачот на МИА од Софија.

Во обраќањето на отворањето, Антоновски истакна дека МИА објавува информации на три јазици – на македонски, албански и англиски и има одлична соработка со сите регионални агенции, а дополнително со БТА склучи и договор за размена на информации, кои се објавуваат во исто време во изворна форма, како проверена, брза и точна информација и како „наш придонес за справување со лажните вести".

Тој потсети дека МИА веќе една година има дописник од Софија, а со отворањето на прес-центарот, што се наоѓа во Културно-информативниот центар на Македонија во Софија, Агенцијата, како што нагласи, ќе придонесе повеќе во информативниот дел на КИЦ.

„Се надевам дека овој момент на отворањето на прес-центрот уште повеќе ќе придонесе за побрзи и поточни информации за се она што се случува и во Република Бугарија и во Република Северна Македонија“, потенцира Антоновски.

За време на посетатa на Петков во Скопје, свој прес-центар, отвори и бугарската новинаска агеција – БТА, а сето тоа е согласно соработката меѓу двете агенции, која се интензивираше со потпишувањето на Договорот за размена на информации и професионална соработка.

Договорот беше потпишан во мај минатата година во делегацијата на Европската Унија во Рим од страна на директорите на двете агенции, а во присуство на претседателите на Македонија и Бугарија, Стево Пендаровски и Румен Радев. 

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе