без никаков договор

Преговорите во Брисел пропаднале

Пред 10 минути завршиле преговорите во Брисел меѓу македонските лидери на главните политички партии и еврокомесарот Јоханес Хан - без да биде постигнат каков било договор.

Дел учесници во разговорите потврдија дека преговорите се пропаднати, а неофицијално главната пречка биле двете клучни прашања - тоа се формирање преодна влада и кој ќе ја води таа влада.

На преговорите, кои без прекин траеја од 11.30 часот претпладнево, учествуваа Груевски, Заев, Ахмети и Тачи, а посредуваа еврокомесарот Јоханес Хан, и амбасадорите на САД Џес Бејли и на ЕУ Аиво Орав.

Најавена е прес-конференција.

СЛЕДУВА ПОДЕТАЛНО

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе