Спикерот на албанскиот парламент со порака

Ручи: Прецизен попис ќе значи посилна позиција за Артан Груби и Талат Џафери

Првиот вицепремиер Артан Груби и неговиот домаќин во албанскиот парламент, претседателот на Собранието, Грамоз Ручи се согласиле дека „прецизната дефиниција на населението што живее во Република Северна Македонија ќе влијае на проширување на пристапот до регионален развој подеднакво, за подобри јавни услуги, за пропорционална распределба на буџетот како и за поголема институционална застапеност, вклучувајќи ја и позицијата на претседателот на Собранието и позицијата на првиот вицепремиер". 

„Од своја страна, претседателот на албанскиот парламент Грамоз Ручи истакна дека е важно албанските политички партии во Северна Македонија да ги координираат и да имаат унифицирани ставови за заедничките прашања на Албанците, вклучително и за процесот на попис, како проект од големо значење за државата и регионот“, се вели во соопштението од кабинетот на Груби во кое се наведени и неколку други теми за кои биле разменети мислења.

Со повици за што помасовно попишување на Албанците се огласија и албанскиот премиер и претседателот на државата Еди Рама и Илир Мета, како и партиски лидери, со кои Груби оствари средби за време на дводневната посета на Албанија.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе