Локални избори

Правиме струја од сонцето, ветерот и отпадот, вели Заев

Се ориентираме кон обновливи извори на енергија и чиста животна средина. Зелената агенда е во полн ек, напиша премиерот Зоран Заев на Фејсбук.

„Правиме струја од сонцето, ветерот и отпадот. Поставуваме канализациски системи и пречистителни станици за да ги заштитиме водите и почвата. Ќе започне изградба на модерни регионални депонии. Ќе плаќаме и казни само за да ги стопираме малите хидроцентрали. Гасот го носиме до домаќинствата и компаниите. Презедовме одлучни чекори за заштита на Охридското Езеро. Економскиот развој и инвестициите во здравата животна средина одат заедно", напиша Заев.

Радован Павловски (1935, Ниш, Србија) е водечко име на третатта генерација македонски писатели, која во нашата литература се појави во шеесеттите години на минатото столетие и внесе нов творечки дух со препознатлив национален белег.

повеќе

Во јавните високообразовни институции, научноистражувачката дејност е целосно маргинализирана под неопходниот минимум.

 

повеќе

Го потсетувам претседателот на државата дека уставниот рок за создавање на парламентарно мнозинство е 20 дена, а веќе 30 дена Владата нема парламентарно мнозинство.

повеќе