СОБРАНИЕ

Пратениците во понеделник пак на седница, на дневен ред е истата точка на дневниот ред

Неколкумина пратеници од СДСМ денеска брифираа дека Собранието ќе се деблокира наредната недела и конечно ќе биде избран новиот претседател на Собранието. Продолжението на конститутивната седница е закажано за во понеделник во 11 часот.

И денешната расправа на конститутивната седница продолжи без никакви новини - дискусија, реплика, контрареплика, процедурално... Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски и Илија Димовски денеска од СДСМ побараа да откријат за што се договориле со премиерот на Албанија, Еди Рама и со албанските партии, а владината програма на СДСМ ја нарекоа “Тројански коњ“.

„Се знае за што треба да расправаме денеска, ја знаеме точката од дневен ред. Затоа како претседавач би ве замолил да се придржувате до точката од дневниот ред. Ако сте заборавиле, јас ќе ви оставам копија за да имате пред вас“, изјави Ејуп Халими, ДУИ, обраќајќи му се на претседавачот на Собранието, Трајко Вељаноски.

Денеска се одржа 16-то продолжение на конститутивната седница, а досега правото на збор го искористиле само 8 пратеници. За дискусија чекаат уште 42 пратеници. 

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе

Во САД и во многу европски земји, просечните плати стагнираат, и покрај тоа што многу од економиите закрепнаа од финансиската криза од 2008 година.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе