Собрание

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ се откажаа од дискусија за уставните измени и повикаа на гласање

Во тек е третиот ден од расправата во Собранието за пристапување кон уставни измени според Договорот од Преспа за промена на уставното име на Република Македонија. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ се откажаа од дискусија и ги повикаа колегите од собраниското мнозинство и тие истото да го сторат и да се премине кон гласање. Од досегашните дискусии може да се каже дека позициите на власта и на опозицијата остануваат спротивставени во однос на тоа дека треба да се пристапи кон промени во Уставот.

И денеска пратениците дискутираа за предлогот за помирување, за можна лидерска средба, за капитулантскиот договор за промена на името и за успехот во преговорите за името и извесната иднина на Македонија во ЕУ и НАТО.

Пратеникот од опозицијата Панчо Минов предложи активно учество на опозицијата во уставните амандамани, предложи амандман за зацврстување на македонскиот идентитет и одложено дејство на членовите од Преспанскиот договор сѐ до приемот на Македонија во НАТО и ЕУ. Минов смета дека внатрешната употреба на новото име, Република северна Македонија треба да е условена од членството на Македонија во ЕУ.

На ова реплицираше министерот Никола Димитров кој рече дека овие предлози се неприфатливи и дека тој е против лидерска средба.  

Пријавени за дискусија се уште дваесетина пратеници и неизвесно е дали оваа точка од собранискатаа седница ќе заврши денес или утре, или како што се проценува в петок.

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата ја изразија својата увереност дека предложените измени и амандманите на Уставот нема да минат во Собранието на Република Македонија и со тој свој став го запозна раководството на ВМРО-ДПМНЕ, при што едногласно ја потврдија својата позиција дека ќе гласаат против уставните измени, соопшти партијата.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе