Ескалира протестот за Мострум

Повторно нападнат полицискиот кордон

Само 15 минути по првиот напад врз полицискиот кордон, дел од толпата на протестот започна нов обид за пробивање на полицискиот ѕид. Повторно дел од помладите учесници ја нападнаа полицијата, беше возвратено со палки и нападот беше одбиен. Се слушаат полициски сирени. Еден од полицајците излезе од кордонот полеан со бела боја. Влијателни личности од политиката и јавниот живот на Албанците повикуваат толпата да се врати назад кон Чаир. Дел се враќаат, дел се обидуваат повторно да ја нападнат полицијата.

Ве молиме, останете присебни, немојте да напаѓате - молат организаторите на протестот за Монструм, откако дел од толпата го нападна големиот полициски кордон кој го запре нивното движење кон Кривичен суд, каде беше планирано да се одржи дел од протестот, кој треба да заврши пред Владата. Полицијата само се одбрани од ударите, дел беа со нозе, а обезбедувањето на протестниот марш има големи проблеми да ја сопре гневната маса.

Забележливо е дека бројот на учесниците во протестот се зголемува.
Според бројот на специјалната полиција, може да се заклучи дека наредбата е дадена да не се дозволи протест пред Кривичниот суд, како и пред Владата, каде е планирано да финишира протестниот марш.

Meѓу нив е и поранешнииот пратеник и припадник на ОНА Хисни Шакири.

Ситуацијата е тензична, додека едни од учесниците во протестот се повлекуваат, други се обидуваат да ја нападнат полицијата, а трети кршат предмети по патот кон Чаир. Се чини дека има и повредени.

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе

После десетици години се решава холдингот, неданочните давачки и царинските тарифи значајни за бизнисот.

повеќе