Поранешните „Лавови“ порачаа: нема да дозволиме братоубиствена војна

Претседателот Ѓорѓе Иванов да го повика амбасадорт на Република Албанија во земјава и од него да побара јавно извинување за мешањето во внатешните работи на земјата и итно отфралање на тиранската палтформа, е првото барање на припадниците на поранешната полициска единица за брзи интервенции „Лавови“.

Во соопштението „Лавовите“ од политичките партии на Албанците бараат да се свртат кон соживот и почитување на Уставот и законите.

„Од македонските политички партии бараме да седнат на заедничка маса и да ги прецизираат црвените линии во однос на македонските национални интереси и за правата на етничките заедници во Република Македонија. Со тоа да не дозволат фаворизирање на една етничка заедница во однос на другите“, се вели во соопштението и се додава дека „Лавовите“ ќе спречат братоубиствена војна и поделба на државата.

„Народот да биде сигурен и спокоен дека сѐ горе наведено ќе биде исполнето, бидејќи секој ќе одговара пред законите и Уставот на Република Македонија, стои во соопштението.

ЕБИ „Лавови“ учествуваше во конфликтот во 2001-та година кога беа и формирани, а во 2003-та единицата беше расформирана, а поголемиот дел од членовите преминаа во ЕБР на МВР.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе