Судењето за „Триста“ одложено

Поповски не дојде во судница, Фетаи е децидна, не може судењето да зависи од желбите на обвинетиот

Местото во судницата на Ѓоко Поповски, обвинет во случајот „Триста“ повторно остана празно. Обвинетиот не дојде бидејќи, според одбраната, тој бил неподвижен и в постела. 

Одбраната до судот достави медицинска документација за отворено боледување. Обвинителката Фатиме Фетаи е децидна, не може да се чека со години и судењето да зависи од желбите на обвинетите.

„Предлагам вешто лице со соодветни познавања да утврди дали обвинетиот може да го следи судењето. На Поповски можеби ќе му требаат две години да оздрави, и ние толку ли ќе чекаме“, рече Фетаи.

Одбраната вели дека нема простор за натамошна дискусија оти има лекарска документација.

Судијката Лидија Петровска пресече, отсуството за денес е оправдано и судењето се одложува за 27 овој месец.

Брисел не мора да има шпион во Кремљ за да дознае дека Москва ќе стори сè што може за да ја спречи Македонија да се приклучи во НАТО - не поради нејзиното стратегиско значење, туку поради симболичната вредност на потегот, вели политичкиот експерт Иван Крастев за Гардијан.

повеќе

Македонија не е единствената жртва на ваквото здодевно силеџиство на Грција. Грчката влада се расправа и со Албанија и со Турција, вели принцот Мајкл од Лихтенштајн.

повеќе

Нема законски пречки да се снима полициски службеник за време на вршење на должноста, иако полицијата се противи на тоа.

повеќе