„Политико“: Бугарските силеџиски тактики функционираат во софиското подземје, но не и во ЕУ

Дипломатите во ЕУ се фрустрирани од однесувањето на Бугарија која кочи важна агенда со целосно домашен проблем којшто би било најдобро да се реши билатерално со Северна Македонија, пишува бриселски „Политико“.

„Бугарските силеџиски тактики може да функцинираат во решавањето на проблемите во подземјето на Софија, но се чини дека се крајно несоодветни на ниво на ЕУ“, изјавил дипломат на ЕУ за бриселски „Плејбук“.

Според „Политико“, ако Бугарија, изолирана каква што е, продолжи со својот бескомпромисен став, ќе ја изгуби секоја преостаната добра волја што можеби ја уживаше меѓу земјите-членки“.

Притоа се потсетува дека бугарското Министерство за надворешни работи инсистира на ставот  дека сегашното решение „не ги задоволува законските гаранции што ги бара Бугарија“.

„Политико“ исто така потсетува дека Бугарија ја информирала Европската комисија дека „не може да ја прифати предложената преговарачка рамка за почеток на преговори со Северна Македонија“. Тоа, како што се вели ја загрозува целта на германското претседателство со ЕУ за почеток на преговорите оваа година.

„Бугарија и Северна Македонија имаат спор околу историјата и јазикот, при што Софија бара Скопје да признае дека државата и нејзиниот јазик имаат бугарски корени, и ги отфрла тврдењата дека постои македонско малцинство во Бугарија“, пишува порталот.

 

 

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе