Скопје и Софија ќе копретседаваат со Берлинскиот процес

Политичка визија и пораки за регионална соработка и европски перспективи

Почетокот на заедничкото претседателство со Берлинскиот процес на Северна Македонија и Бугарија за 2020 година ќе се означи со состанок на министри за надворешни работи утре во Скопје. Освен министрите за надворешни работи на земјите кои учествуваат во Берлинскиот процес од ЕУ и Западниот Балкан, на состанокот ќе учествуваат и претставници на институциите на ЕУ и Советот за регионална соработка. 

Состанокот, како што соопшти МНР, ќе го отворат македонскиот министер за надворешни работи Никола Димитров, министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева и шефот на германската дипломатија Хајко Мас. Предвидено е и поздравно обраќање од премиерот Оливер Спасовски.

Првпат од 2015 година се случува земја-членка и земја-кандидат заедно да копретседаваат со Берлинскиот процес. Заедничкото претседателство на Бугарија и Македонија е силен сигнал за регионално сопствеништво и можност за претставување на важни регионални теми во поширок европски контекст.

За време на состанокот ќе биде најавена приоритетната агенда на Заедничкото претседателство која цели кон зајакната интеграција и поврзување меѓу ЕУ и земјите од Западен Балкан на политички, правен и социо-економски план. Ќе се дискутираат теми поврзани со регионалната соработка и европските перспективи на регионот во контекст на мартовскиот Европски совет и Самитот во Загреб. По Состанокот се очекува да биде усвоена заедничка декларација. 

„Министерскиот состанок е првиот настан во рамките на заедничкото претседателство со Берлинскиот процес. Воедно, ова е и прво заедничко претседателство на Берлинскиот процес меѓу земја членка и земја кандидат за членство во ЕУ, што е потврда и поттик за зајакнатата регионална соработка во контекст на европските   интеграции. Состанокот претставува одлична можност да се демонстрира силна политичка визија и да се упатат јасни, заеднички пораки во однос на регионалната соработка и европските перспективи на регионот пред претстојниот Европски совет и Самитот во Загреб“, изјави Димитров во пресрет на состанокот.

Шефицата на бугарската дипломатија Захариева, пак, пред состанокот рече дека Бугарија, како копретседавач со Северна Македонија, е одлучна да продолжи да работи на зголемување на позитивните примери на добрососедски односи помеѓу државите во регионот.

„Ова е начинот за да се загарантира регионалната стабилност и да се разрешат какви било отворени прашања. Состанокот на Министрите за надворешни работи од Берлинскиот Процес за Западен Балкан во Скопје е првиот од серијата на важни форуми кои ги планираме во рамките на нашето заедничко претседателство. Кулминација на нашите заеднички напори под оваа регионална иницијатива за поддршка на европската перспектива на Западниот Балкан, ќе биде Самитот во Софија што ќе се одржи оваа есен“, рече Захариева.

На Состанокот се очекува да биде реафирмиран стратешкиот интерес на земјите од регионот да станат полноправни членки на ЕУ, градејќи мирен, стабилен и просперитетен регион во силна и обединета Европа. Се очекува да биде испратена порака дека регионот, во периодот што следува, ќе треба да ја демонстрира својата зрелост и да покаже дека е доверлив партнер за ЕУ во справување заеднички предизвици, врз основа на искрената волја за реформи и конкретни резултати.

Во рамки на заедничкото претседателство, од 8 до 10 март во Скопје се одржува и ТинкТенк Форум организиран од страна на Институтот за Демократија Социетас Цивилис – Скопје во соработка со Европскиот совет за надворешна политика (ECFR), од Софија.

Во рамки на ТинкТенк форумот ќе говорат министрите Димитров и Захариева, а утре, на заедничките тематски панели учество ќе земат министри за надворешни работи, претставници на ЕУ, Советот за регионална соработка и тинк-тенк заедницата.

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе