Почитувањето на правата на Бугарите во Северна Македонија е предворјето за влез во ЕУ, порачува Радев

Почитувањето на правата на Бугарите во Република Северна Македонија е предворјето за нејзина интеграција во Европската Унија, порача денеска бугарскиот претседател Румен Радев.

Радев ја коментирал и темата за уништените бугарски воени гробишта во Македонија и кажал дека случајот го истражуваат бугарското Министерство за надворешни работи и Министерството за одбрана.

„Тоа допрва ќе се утврдува но се работи за систематски процес на дебугаризација и процес на уништување на бугарското културно-историско наследство во Република Северна Македонија.

Не случајно го поставив токму ова прашање на Советот во Љубљана. Ова е предворјето на вратата за интеграција на Република Северна Македонија во ЕУ- правата на Бугарите, недискриминација, како и нивна целосна интеграција во културниот, економскиот, општествениот и политичкиот живот на оваа земја. Исклучително е важна нашата поддршка за нивните барања да бидат признаени во Уставот на Република Северна Македонија, и да бидат свечено прогласени од претседателот, владата и Парламентот“, додава Радев.

Бугарија, како што вели тој, категорично ќе реагира, и повеќе нема да остави ниту еден таков случај, бидејќи дебугаризацијата и дискриминацијата на луѓето со бугарски идентитет во Република Северна Македонија бил вистинскиот проблем.

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе