Петти ден протести пред Собранието

Со извици „Македонија“, „едно име имаме“, и „предавници“, патриотски песни, како и извикување на името на претседателот на државата, вечерва продолжија протестите пред Собранието.

Граѓаните вечерва се собраа по петти пат за да протестираат против потпишаниот договор за решавање на името.

Уште пред почетокот на протестот низ центарот на Скопје беа распоредени голем број полициски возила по вчерашните насилни протести. 

Протестот почна во 20.00 часот со блокада на булеварот „11 Октомври“, а во исто време припадниците на полицијата се распоредија пред зградата на Парламентот.

 

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе