Петровска-Валандер: Сојузништвото со САД е успешна приказна на заедништво и споделување на вредности

Стратешкиот дијалог ќе биде уште еден чекор напред во интензивната и продуктивна соработка меѓу САД и Северна Македонија на полето на одбраната, оценила министерката за одбрана Славјанка Петровска на средбата со помошничката на американскиот секретар за одбрана, Селесте Валандер, што се одржава вчера.

„Стратешкиот дијалог е дополнителен ветер во грбот за нашата плодна одбранбена соработка. Посветеноста и поддршката на САД за Северна Македонија се докажува низ годините во кои ја градевме одбраната, а може да се види и денеска кога сме заедно дел од Алијансата, споделувајќи ги истите вредности”, изјавила Петровска.

Според неа, Македонија со дела покажала дека има јасна визија и цел кога станува збор за развојот на Армијата – таа да биде модерна, високо обучена и опремена со најсовремената воена опрема, и дека таа посветеност е видлива и кај сојузниците, особено САД, кои ја помагаат модернизацијата.

Петровска и Валандер, како што соопшти Министерството за одбрана, разговарале и за новата безбедносна реалност во Европа и заеднички ја осудиле руската агресија врз Украина, која, како што оцениле, наиде на обединето НАТО.

 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе