Бугарско-македонски односи

Петков ја најави меѓувладината седница во вторник: Ќе направиме план за 6 месеци нема да губиме ниту минута

Бугарскиот премиер Кирил Петков денеска ги информира министрите во неговата влада дека на 25 јануари во вторник во Софија ќе дојде македонската Влада и им порача дека имаат можност да направат нешто што не е направено во изминатите 30 години.

„Реално, треба да ги надоместиме задачите што не се завршени. Треба да видиме како и во кои рокови можеме да ја имаме железничката линија Софија-Скопје. Треба да имаме план како да се патува со автомобил, не за четири часа, туку побрзо, како да имаме авионски лет за половина час, како да имаме културен календар, како да има координација на образовните програми“, кажал Петков.

Зборувајќи и за сите овие активности, тој додал дека сите детали ќе бидат разгледани на меѓувладината седница.

„Сите вие ќе се сретнете со вашите колеги од Република Северна Македонија и ќе направиме реален план, со реални постигнувања кои треба да ги завршиме во наредните шест месеци, особено на средбите кои очекувам да се на неделно ниво“, вели Петков.

Според него, со новиот пристап во разговорите веќе нема да се губи ниту минута, сѐ со цел „односите меѓу двете земји да се мерат во реални резултати“.

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе